Add Your Heading Text Here

Congratulations, Mrs. Laela Hayu Nurani has succeeded in publishing the results of her research entitled “Use of Chromatographic-based Techniques and Chemometrics for Halal Authentication of Food Products: A Review”. Her research results were published in the journal International Journal of Food Properties on 30 May 2022. (H-Index: 58; SJR: 0.602; Impact Factor: 2.727).

The results of her research explain the combination of chromatography-based methods and chemometric techniques with several scenarios that can be applied to halal research on food products that must be consumed by Muslim communities in the world. Chromatographic methods and chemometric or multivariate data analysis that offer reliable techniques to provide separation capacity in halal authentication analysis. Chromatography-based techniques in combination with chemometric multivariate analysis, a powerful statistical analysis for managing big data resulting from analytical measurements, can be used to identify potential markers to differentiate halal and non-halal samples. Chromatograms and peak separation profiles generated as instrument responses can be further evaluated for the determination and quantification of halal and non-halal components in food products.

Hopefully this achievement can motivate the other lecturers at Universitas Ahmad Dahlan, to continue to develop good researches and publish their research in high impact reputable journals. All of them are full of blessings and benefits as always. Aamiin…

SELAMAT, IBU LAELA HAYU NURANI BERHASIL MEMPUBLIKASIKAN HASIL RISET DI JURNAL “INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES”

Selamat, Ibu Laela Hayu Nurani berhasil mempublikasikan hasil risetnya yang berjudul “Use of Chromatographic-based Techniques and Chemometrics for Halal Authentication of Food Products: A Review”. Hasil riset beliau dipublikasikan di jurnal International Journal of Food Properties pada tanggal 30 May 2022. (H-Index: 58; SJR: 0.602; Impact Factor: 2,727).

Hasil risetnya menjelaskan tentang kombinasi metode berbasis kromatografi dan teknik kemometrik dengan beberapa skenario dapat diterapkan untuk penelitian halal pada produk makanan yang wajib dikonsumsi masyarakat muslim di dunia. Metode kromatografi dan analisis data kemometrik atau multivariat yang menawarkan teknik yang dapat diandalkan untuk memberikan kapasitas pemisahan dalam analisis otentikasi halal. Teknik berbasis kromatografi dalam kombinasi dengan kemometrik analisis multivariat, analisis statistik yang kuat untuk mengelola data besar yang dihasilkan dari pengukuran analitis, dapat digunakan untuk mengidentifikasi penanda potensial untuk membedakan sampel halal dan non-halal. Kromatogram dan profil pemisahan puncak yang dihasilkan sebagai respon instrumen dapat dievaluasi lebih lanjut untuk penentuan serta kuantifikasi komponen halal dan non-halal dalam produk makanan.

Semoga pencapaian ini dapat memotivasi para dosen di Universitas Ahmad Dahlan, untuk terus mengembangkan risetnya dan mempublikasikan hasil riset tersebut di Jurnal yang baik. Semoga semuanya penuh berkah dan manfaat bagi kita semua. Aamiin…

 

 

 #universitasahmaddahlan #uad #uadjogja #islamberkemajuan #muhammadiyah